Založ si blog

Etnicita a vierovyznanie

Natáčanie filmu začalo v Košiciach. Ľudia na zhromaždení sa smiali, plakali, pod dotykom rúk sa triasli, padali na kolená alebo na zem, spievali, tancovali, tlieskali. Rečník upozornil na zachovanie slušného správania, ale povzbudil k „expresívnemu prejavu“. Smiať sa nie je hriech. Po tvárach dospelých ľudí tiekli slzy. S úsmevom alebo s dojatím zdvíhali ruky, päste, dlane do vzduchu. So zavretými očami zakláňali hlavy a pri páde sa nechali zachytiť do náručia koordinátorov, či dobrovoľníkov. Organizátori podujatia dovolili natáčať, ale dozerali na kameramana, aby zábery neboli zneužité.

 

Záznam pokračoval v užšom kruhu v Spišskej Belej, neformálne, v socialistickej budove neďaleko policajnej stanici. Prišli Rómske rodiny z Krížovej Vsi. Deti sa zhromaždili na vyučovaní náboženstva. Ich rodičia sa zatiaľ modlili k Bohu. Nie však s vážnosťou a obradnosťou, akú poznať z kostolov. Počínanie ľudí pripomínalo pojem extázy v pravom slova zmysle: zmenený stav vedomia, sprevádzaný duchovnými víziami alebo náboženskou eufóriou. Nasledovalo interview s rečníkom a veriacimi – expresívny prejav bez zábran napĺňa veriacich oduševnením, životnou motiváciou, nádejou, pokojom. Modlia sa za odpustenie chýb, hriechov, oslobodenie od alkoholu, hazardných hier a zlosti, za získanie práce a harmonický rodinný život.

 

Nasledovali návštevy chudobných Rómskych osád v Podhoranoch, Ostrovanoch a Podolínci, kde sa konali verejné kázne a modlitby. Táto časť natáčania vyžadovala odvahu u všetkých zúčastnených – u veriacich i neveriacich. Všetko dopadlo dobre, ale nemuselo. Zbor kresťanov mal už aj iné skúsenosti. Keď nie sú vítaní, domáci im to dajú patrične najavo. Kontroverznosť je zaručená. Reformovaná evanjelická cirkev verí v bibliu v plnom znení. Aj vo vyháňanie démonov a choroby z tela prikladaním rúk a modlitbou. Tradičné cirkvi a konzervatívny veriaci hovoria o sektárstve, znovuzrodení kresťania o očistení svätého písma od nánosov tradície a ritualizácie.

 

Hodnotiace stanovisko nie je jednoznačné, asi ani nie je možné. Film, ako aj Ústav etnológie SAV pri dlhodobejšom výskume zaznamenal zlepšenie pomerov. V Rómskych osadách ustúpil alkoholizmus, znížila sa závislosť na hazardných hrách a došlo k poklesu domáceho násilia. Trvalé zamestnanie získali len niektorí Rómski občania, ale podarilo sa založiť živnosti a zapojiť sa do sezónnych prác. Sociálna integrácia je až príliš často používaný pojem. Rómski kresťania sa stretávajú s nerómskymi, spolu sa modlia. Vznikajú aj polarizácie s tradičnou cirkvou, ale v dlhodobejšej perspektíve víťazí slušnosť. Stav vecí nie je dokonalý, vôbec nie idylický, ale podstatne lepší, ako bol. Ostáva otázka budúceho vývoja a udržateľnosti týchto sociálnych zmien. Prognózy sa zatiaľ javia ako veľmi sľubné.

 

Viac informácii o tejto téme poskytuje dokumentárny film „Etnicita a vierovyznanie“ a interview s režisérom v Rádiu Devín: http://youtu.be/R66CfuxGSf8

 

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2013.

 

Interview – Rádio Devín – komentár k filmu: http://youtu.be/9guERMjP7Ys

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1475x
Priemerná čítanosť článkov: 1475x

Autor blogu

Kategórie

Archív